Elevii Excelsis au participat la competiția Națională de Robotică „SumoBot Challenge Moldova” 2019 - Excelsis

Elevii Excelsis au participat la competiția Națională de Robotică „SumoBot Challenge Moldova” 2019

Elevii Excelsis au participat la competiția Națională de Robotică „SumoBot Challenge Moldova” 2019

Competiția Națională de Robotică „SumoBot Challenge Moldova” 2019 a adunat 88 de echipe, formate a câte 2 participanți, care s-au duelat în ring cu roboții săi pentru a afla al cui robot este cel mai rezistent.

Copiii Excelsis, instruiți de către profesorul de robotică Dan Fiodorov, s-au pregătit intens pentru această competiție pe parcursul a două luni, timp în care și-au dat frâu liber imaginației și au pus în aplicare cunoștințele acumulate pentru a construi un robot unic, pe care l-au proiectat și programat conform cerințelor concursului.

Principala misiune a dispozitivelor în „SumoBot Challenge Moldova” este de a scoate adversarii din ringul de joc. Potrivit regulamentului, robotul Sumo trebuie să se încadreze în parametrii de 15×15 cm, iar în luptă nu are voie să utilizeze mai mult de 4 motoare.

 

Excelsis pentru prima dată a intrat în această competiție cu o echipă formată din 2 participanți: Cristian-Alexandru Moga și Sorin Tarlev. Aceștia au concurat în mai multe etape de luptă, roboții construiți de ei câștigând 7 lupte din 10. Pentru a ajunge în finală, însă, era nevoie să acumuleze un punctaj mai mare. Echipa debutantă Excelsis a primit certificate de participare, iar rezultatul obținut le-a adus multă mândrie și bucuria de a aplica în practică toate cunoștințele acumulate pe parcursul anului, unde învață concepte inginerești și programarea într-un mod interesant, accesibil și în același timp, își dezvoltă creativitatea obținând abilități de soluționare a problemelor, de comunicare și lucru în echipă, atât de necesare pentru profesiile viitorului. Iar rezultatatul concursului i-a motivat pe participanță să continue să studieze în continuare științele exacte.

Dan Fiodorov, antrenorul de robotică Excelsis: „ Consider că am realizat lupte frumoase și am depășit cu roboții creați de către copiii Excelsis multe echipe. Mă mândresc cu realizările echipei mele. Din această competiție am avut și de învățat unele lucruri, știm ce este necesar de îmbunătățit, știm unde trebuie să lucrăm minuțios și perseverent. Vom excela în continuare, pentru a obține altă dată locuri de frunte.”

SumoBot este un concurs care încurajează copiii să dezvolte abilități inginerești. Competiția este populară la nivel internațional și este considerată unul dintre cele mai bune modele de învățare bazată pe competiție. Regulile acestei competiții au fost preluate de la ”Baltic Robot Sumo” și inspirate de la competiția japoneză de lupte Sumo, în care luptătorii trebuie să scoată adversarul dintr-un ring rotund, folosind forța și greutatea proprie.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC) cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Excelsis pune accent pe dezvoltarea competențelor digitale la toate treptele învățământului, acestea dezvoltând aptitudini importante necesare în carieră și viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published.