Cei mai buni cititori ai Excelsis, premiaţi în Ungaria în cadrul concursului Internațional Lecturiada Publică ediția XVI - Excelsis

Cei mai buni cititori ai Excelsis, premiaţi în Ungaria în cadrul concursului Internațional Lecturiada Publică ediția XVI

Cei mai buni cititori ai Excelsis, premiaţi în Ungaria în cadrul concursului Internațional Lecturiada Publică ediția XVI
Munca, ambiția și perseverența elevilor Excelsis s-au făcut remarcate în cadrul concursului internațional la limba și literatura română „Lecturiada Publică pentru Juniori și Seniori”, ediția a XVI-a, organizat în Debrecen, Ungaria, în perioada 26 octombrie – 31 octombrie a.c. și susținut de Direcția inspecție școlară a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău.

În acest an, au participat 123 elevi ai claselor V-a – a XII-a din Republica Moldova, dintre care 14 elevi Excelsis ghidați de către Profesoara de limbă română Excelsis Lucia Coman. Participanții la concurs au descoperit noblețea binelui, sentimentul dragostei în limita deplinei pudori și castități, în cadrul operei „Cireșarii”, volumul II de Constantin Chiriță și „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

Elevii participanți au interacționat, au dezvoltat subiecte, au trăit bucuria întâlnirii cu oameni pasionați ca și ei de lectură. Aceștia au împărtășit experiența lor din cele lecturate, în cadrul probelor organizate, în care au demonstrat că lectura îi nobilează, le dezvoltă vocabularul, imaginația, creativitatea și gândirea critică:

• Maratonul intelectual;
• Concursul calendarelor literare;
• Concursul „Cel mai bun cititor al proiectului”;
• Concursul „Cel mai bun orator”.

Deasemenea, participanții au avut parte de clipe memorabile, aceștia au fost în excursii organizate de Centrul Științific „Agora” din orașul Debrecen, vizitând Parcul acvatic Aquaticum, Grădina Zoologică, Grădina Botanică Ady Endre ș.a.

Echipele școlii Excelsis au revenit acasă cu emoții de neuitat și cu rezultate remarcabile:

1. Locul I în concursul individual „Cel mai bun cititor” – titlu înalt obținut de Evelina Rudei, eleva clasei V-a.
2. Locul III la mai multe probe- echipele claselor a 5-a – 9-a

Concursul a avut drept scop stimularea dialogului intercultural prin lecturi de calitate, cooperarea tinerilor, promovarea valorilor democratice şi a inovaţiilor educaţionale, implicarea activă şi creativă a elevilor şi a profesorilor în diversea ctivităţi, formarea competențelor sociale, acțional-strategice, dar și organizarea utilă a timpului liber în perioada vacanței.

Excelsis promovează lectura din plăcere în rândul elevilor, astfel organizând activităţi cu scopul de a îmbunătăţi comunicarea inter- şi intra- disciplinară, iar profesorii îi călăuzesc pe elevi pentru a le insufla dragostea faţă de carte, pentru că lecturile îi formează pe elevi și le deschid noi orizonturi. Astfel, elevii acceptă orice ocazie în cadrul căreia își pot pune cunoştinţele şi creativitatea la încercare.

Lecturiada este simbolul cunoașterii, al emoției și al zâmbetului inocent de copil. Îi felicităm pe toţi participanţii concursului și pe profesorii care îi ghidează în scopul atingerii noilor performanțe și autodepășiri!

Leave a Reply

Your email address will not be published.