Svetlana Tihii - Excelsis

Svetlana Tihii

Profesoară de fizică

„Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă urma ta.”

Sunt o persoană deschisă, hotărâtă, cu o experiență de peste 36 ani de activitate în domeniul învățământului. Tind în permanență să avansez și să fiu în pas cu tot ce e nou, cu noi metode de predare, astfel particip de fiecare dată la diferite seminare, conferințe, sesiuni de perfecționare. Recent, in iunie 2019, am participat la o sesiune de formare la UTM, iar in iulie sesiunea republicană de formare a formatorilor (pentru Curricumul 2019). În august 2019, am realizat cursuri de formare a profesorilor de fizică din mun. Chișinău, în calitate de formator local.

La nivel de municipiu sunt membru al Comitetului de organizare, desfășurare, evaluare a concursurilor școlare la fizică și cooptor în cadrul atestării profesorilor de fizică.

Viața petrecută printre copii mă învață să fiu prudentă, să manifest capacitatea de a relaționa cu ei în așa mod ca să nu-i afectez emoțional, să înteleg comportamentul lor, totodată să ating obiectivul de bază – obținerea cunoștintelor și dezvoltarea competențelor de a aplica aceste cunoștinte. Experiența anilor mi-a arătat că dincolo de competențele profesionale ce le-am dobândit, trebuie permanent să găsesc căi de a-i cuceri pe elevi, de a le stârni curiozitatea, de a-i provoca la studiu, antrenându-i într-o discuție prietenoasă, în care ei să se simtă încrezători în capacitatea de a asimila cunoștințe.

Pentru a obține rezultate frumoase mă strădui să fiu nu doar un bun pedagog, dar și un fin psiholog (în măsura posibilităților, ținând cont de vârsta discipolilor mei). Libertatea de a se exprima, schimbul de idei, descoperirea – doar câteva din metodele care dau rezultate frumoase și de ce nu, chiar și posibilitatea de a greși, apoi de a găsi căile de rezolvare împreună.

Aplic metode eficiente care dau posibilitate elevilor mei să se descopere și să devină ei însăși. Este important să fiu dascăl în adevaratul sens al cuvântului, dascăl, care în primul rând să fie model pentru elevii lor.

Îmi place ceea ce fac și o fac cu toată inima și cu dăruire de sine. Încă din copilărie mi-am dorit să fiu pedagog și spun cu certitudine că acesta este destinul, pentru ce îi sunt recunoscătoare și mulțumesc lui Dumnezeu, care a pus peste mine pecetea dragostei Sale și mă ajută zilnic să fiu în pace și armonie cu mine însumi și cu discipolii mei.

Școala Excelsis nu este altceva decât un mare succes pentru educația din Republica Moldova. Sunt în echipă, deoarece îmi doresc să fac parte în acest proiect minunat și să spun ferm că am o mare onoare că pot educa copiii într-o altfel de școală, cea a succesului.