Nadejda Oprea - Excelsis

Nadejda Oprea

Profesor Nivel Preșcolar (Grădiniță)

„Un copil este ca o sămânţă de floare…
Cât de frumos va creşte, cât de frumos va rodi,
Depinde de grădinarul care o va îngriji,
De ce pământ şi de câtă lumină şi apă are,
De cât de ferită de frig, de furtună şi soare prea tare.
E atât de plăpândă…
Cum am putea să o rupem ori să o călcăm în picioare…
Când e tot ce va rămâne în urma noastră pe cărare.” (Irina Petrea)

Întâmplător, dar nu din întâmplare am ajuns să fiu educator…pentru că iubesc această profesie, iubesc copii şi ceea ce fac.

Mereu când imi pun în faţă nişte obiective pentru o activitate cu copiii, sau atunci când încep un nou an de studii, îmi place să am ca reper nişte vorbe cu tâlc, de care să mă ghidez, care să mă insufle şi să mă ajute să excelez.

Un motto de viaţă pentru mine ( are mi l-am pus încă de pe băncile liceului) de mulţi, mulţi ani şi care are valoare şi azi este: „Înălţimile sunt greu de cucerit, dar prin Hristos se merită totul!”…şi greutăţi au fost multe şi desigur mai sunt, vor mai fi. Nu poţi atinge înălţimi fără a trece prin încercări sau greutăţi, dar am ca reper credinţa, speranţa, vocaţia, dorinţa, dăruirea pentru a excela, a progresa, a face lucruri frumoase, a urca mai sus cu o treaptă şi a-i ajuta şi pe alţii să urce.

Profesez de 14 ani ca educator în domeniul educaţiei, absolvind în 2005 Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, facultatea de Psihologie şi Psihopedagogie Specială, licenţiată în psihologie, ca pe parcursul activităţii în IET (Instituţia de educaţie timpurie) să obţin gradul II didactic, având mai multe formări continue pe parcursul anilor în domeniul educaţiei la ISE şi IFC, cât şi implicându-mă în organizarea şi desfăşurarea mai multor seminare, mese rotunde, activităţi interactive, extracurriculare, consilii profesorale cu colegii din instituţiile în care am activat şi activez la moment. Anul curent, 2019, sunt masterandă la facultatea de Pedagogie, Managementul educaţiei preşcolare la UST.

De trei ani activez şi în calitate de metodist desfăşurând şi activităţi de mentorat cu tinerii specialişti.

Copii sunt o parte din mine, cu ei trăiesc, ei mă inspiră. Şi de câţiva ani citatul psihologului român Irina Peatrea stă ca postulat în activitatea mea cu preşcolarii: „A fi un profesor bun nu înseamnă doar a avea abilităţi bune de predare, ci găsirea unei şcoli şi a unui mediu care te motivează şi te ajută să excelezi.” Am ales Şcoala Excelsis pentru că am vrut să fac parte dintr-o echipă de oameni cu valori morale frumoase, sănătoase, creştine ce au aceiaşi viziune de a modela şi educa caractere, de a cuceri înălţimi prin credinţă, multă muncă şi dăruire.

Este o vorbă…„are lipici la copii… da, copiii o iubesc!”, dar nimeni nu știe din ce material este fabricat lipiciul acesta. S-ar spune din muncă, talent și dăruire, uitare de sine! Copilul te cântărește și te judecă, trebuie să treci testul magiei copilăriei. Educatorul este magicianul copilăriei, are sămânța magică a cunoașterii și împarte cu copiii tainele scrisului, ale cititului, taina numerelor, facilitând munca învățătorului.

Da, eu am lipici la copii, pare amuzant, dar asta e, şi pe lângă toate, unele calităţi mă ajută să fiu alături de ei şi acum, să avem împreună rezultate frumoase, cum ar fi: perseverenţa, creativitatea, responsabilitatea, hărnicia, atenția la detalii, empatia. Fiecare copil este unic pentru mine şi încerc să-i descopăr.

În același timp, imi place să mă împart din ceea ce ştiu şi cu colegii mei, să le ofer sprijin, ajutor, recomandări fără a cere ceva în schimb, şi să împrumut periodic bune practici şi de la ei, doar în aşa mod putem forma o echipă solidă, trainică, frumoasă şi excela pentru acelaşi scop…formarea de caractere frumoase.

Iată de ce am ales să activez în acest frumos domeniu – EDUCAŢIE.